Sallós Géza - Felhők-felett

Felhők felett mindig kék az ég!
Felhők felett mindig kék az ég!
Tartalomhoz ugrás

Sallós Géza

MKH LÉGIERŐ > 5/1. éjszakai vadászszázad

Sallós Géza repülő őrvezető

Sallós Géza m. kir. honvéd repülő őrvezető. Született: Nemeshodos, Hidegoldal, 1920. 10. 09.  Meghalt: Pakson, 1944. április 3-án de. 11 órakor. 23 éves, anyja neve : Karácsony Teréz. A halál oka robbanás okozta szétroncsolódása a testnek. Hősi halált halt a hazáért Paks légterében vívott légicsatában.

ma7.sk 2022. május 9-i cikkből:
Emlékmű avatáson Kókai Péter megemlékezése: "1944. április 3-án Budapestet először érte bombatámadás. Reakcióként magyar repülőgépek szálltak fel a Ferihegyről az 5/1. éjjeli vadászrepülő század állományából, az egyikben Zsámboki Dezső őrmester pilóta és Sallós Géza hodosi származású repülős  őrvezető ült. Ám az aznapi repülésnek nem volt pozitív végkimenete, ugyanis a Me–210-est az amerikai P–38-as kísérővadászok a magyarországi Tolna  megyében Paks városának közelében lelőtték. Zsámboki és Sallós, mindketten 23 évesen, hősi halált haltak."
Sallós Gézát szülőfalujában, Hodosban helyezték örök nyugalomra, temetésén a község felett vadászgépek szálltak el, ezzel is tisztelegve hősi halottjuk előtt. A megemlékezés végén végezetül nemzeti imádságunk, a Himnusz hangzott el, majd a jelenlévők koszorút helyeztek el Sallós Géza sírjánál.


Képgaléria (Zsámboki Dezső)
Created with WebSite X5
Felhők felett mindig kék az ég!
Vissza a tartalomhoz